Morgan Tsvangirai

Morgan Richard Tsvangirai (født 10. mars 1952 i Gutu, Syd-Rhodesia) er Zimbabwes statsminister. Han er leder for det største opposisjonspartiet i Zimbabwe, Movement for Democratic Change, MDC (Bevegelse for demokratisk endring). Tsvangirai er tidligere gruvearbeider.

Tsvangirai er født i Gutu-distriktet i Masvingo-provinsen i det daværende Sør-Rhodesia, som den eldste av ni barn. Faren var snekker og murer. Han forlot skolen tidlig, og i 1974 begynte han å arbeide i nikkelgruvene til selskapet Trojan Nickel Mine i provinsen Mashonaland Central nordøst i landet. I løpet av sine ti år som gruvearbeider, avanserte han til stilling som arbeidsformann.

Tsvangirai giftet seg med sin hustru Susan i 1978. og ekteparet fikk seks barn i løpet av sitt 31 år lange ekteskap.

Da Zimbabwe fikk sin uavhengighet i 1980, gikk den 28 år gamle Tsvangirai inn i det seirende partiet ZANU-PF, som også da var under ledelse av Robert Mugabe. Tsvangirai skal har gjort en rask karriere innen partiet, samtidig som han engasjerte seg i fagforeningsarbeid. I 1989 ble han generalsekretær for den zimbabwiske fagbevegelsen ZCTU Zimbabwe (Congress of Trade Unions).

Mens Tsvangirai var i ledelsen for ZCTU, beveget denne sammenslutningen seg bort fra ZANU-PF, og etter hvert som Tsvangirais makt og innflytelse økte, ble forholdet til Mugabe og hans regjering stadig dårligere. Tsvangirai overlevde tre attentater, blant annet da han i 1997 ble forsøkt kastet ut av vinduet på kontoret sitt i tiende etasje.

I forkant av presidentvalget i 2002 sto fagbevegelsen for president Robert Mugabes viktigste opposisjon. I 1999 grunnla ZCTU det politiske partiet Bevegelsen for demokratisk forandring (MDC) med Tsvangirai som leder. Tsvangirai og MDC tapte valget. Han fikk førti prosent oppslutning.

Tsvangirai fortsatte som opposisjonsleder og regnes i dag som en av de skarpeste kritikerne av Mugabe og hans politikk. I forbindelse med presidentvalget i 2005, valgte et fragment av partiet å bryte med MDC da de mente at Tsvangirai begynte å bli for autoritær. Utbryterne går fortsatt under navnet MDC, men anerkjenner ikke Tsvangirais lederskap. Disse ville samtidig ikke stille i valget i 1995, da de mente at valget hverken ville bli fritt eller rettferdig. Tsvangirai mente derimot at man burde stille uansett.

Valget i 2008, som ble gjennomført den 29. mars, var preget av mindre vold enn de foregående. Southern African Development Community (SADC)-landene, og særlig Sør-Afrika presset på for en rettferdig valglovgiving, noe som Mugabe tilsynelatende gikk med på. Tsvangirai fikk i forkant av valget forholdsvis stort spillerom til å holde kampanjer, noe han tidligere ikke hadde hatt. Han slapp imidlertid nesten ikke til i landets medier og klaget på at han kun fikk tilgang på ufullstendige og gamle valgmanntallslister. Videre påstod han at det var lagt ut proporsjonalt langt færre stemmesteder i byene hvor han har stor oppslutning, enn på landsbygden hvor Mugabes støtte er størst.

Etter at de offisielle tall viste at ingen fikk mer enn 51% av stemmene i første valgomgang, slik den zimbabwiske valgloven krever, ble det utskrevet nyvalg den 27. juni. MDC hadde vunnet parlamentsvalgene. Det kom påstander om en rekke trusler og voldelige handlinger fra Mugabes støttespillere mot alle former for valgkamp fra opposisjonen. Den 22. juni valgte Tsvangirai å trekke MDC og seg selv fra presidentvalget med blant annet følgende uttalelse: «– Vi i MDC kan ikke oppfordre folk til å stemme 27. juni når det kan koste dem livet.» football shirts for sale. I juni 2007 søkte Tsvangirai tilflukt i den nederlandske ambassaden.

Tsvangirai og Mugabe inngikk en maktfordelingspakt 15. september 2008 etter internasjonal press og megling fra Sør-Afrikas president Thabo Mbeki. MDC inngikk denne egentlig umulige koalisjonen mens Zimbabwes økonomi kollapset under en hyperinflasjon. I praksis greide Mugabe å beholde det meste av den reelle makten, og MDC må finne seg i å bli overstyrt av ZANU-PF i de fleste viktige, kontroversielle sakene. Under pakten ble Tsvangirai statsminister. Den 6. mars 2009 omkom Morgans kone, Susan, i en bilulykke sør for Harare i Zimbabwe. Ulykken skjedde da en møtende lastebil kom ut av kjørebanen og frontkolliderte med Tsvangirais bil. Morgan Tsvangirai ble selv skadet i ulykken. Han avviste senere at ulykken var et attentat.

Zimbabwe African National Union – Patriotic Front (ZANU-PF) · Movement for Democratic Change (MDC)

-Zimbabwe African National Union ”’·”’ Ndonga (ZANU-Ndonga) · National Alliance for Good Governance (NAGG)- Zimbabwe People’s Democratic Party&nbsp basketball water bottles;· Zimbabwe Youth in Alliance (ZYA)- International Socialist Organisation (ISO)

Zimbabwe African People’s Union (ZAPU) · Zimbabwe African National Union (ZANU) · Rhodesian Front (RF)

Robert Mugabe (ZANU-PF) · Ndabaningi Sithole (ZANU, ZANU-Ndonga) · Joshua Nkomo (ZAPU) · Morgan Tsvangirai (MDC) · Ian Smith (RF)

ZANLA (ZANU, ZANU-PF) · ZIPRA (ZAPU)

· · · · · · · ·