Lille Torungen fyr

Koordinater:

Lille Torungen fyr er en nedlagt fyrstasjon som ligger på øya Lille Torungen utenfor innløpet til Galtesund i Arendal. Den har landets høyeste fyrtårn i tegl på 28,9 meter. Fyrstasjonen inneholder i tillegg til tegltårnet en oljebod, tufter etter bolig buy glass bottles, uthus, naust og landing, samt spor etter flere hager.

Fyret er et kystfyr og ble anlagt i 1844 samtidig med Store Torungen fyr som tvillingfyr. Tårnet ble oppført i tegl fra Berger teglsteinsfabrikk i Drammen. Støpejernslykta hadde et fransk linseapparat, rekkverkene og trappene opp til tårnet ble støpt på Nes jernverk. På Lille Torungen ble det opprettet meteorologisk stasjon i 1867. Den ble flyttet til Store Torungen i 1914 waterproof pouch for swimming, da det ble nedlagt. Det ble da erstattet av en liten fyrlykt. Grunnen til nedleggelsen var innføring av blinkefyr, og man trengte da ikke lengre to fyr for identifisering.

Lille Torungen fyr eies av Staten og er fredet etter lov om kulturminner little league football uniforms. Det vokser villtulipaner på øya, Arendals kommuneblomst.

Homborsund fyr · Lille Torungen fyr · Lyngør fyr · Rivingen fyr · Saltholmen fyr · Sandvigodden fyr · Stangholmen fyr&nbsp electric shaver balls;· Store Torungen fyr · Ytre Møkkalasset fyr